Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016






ΕΝΩΣΗ  ΜΟΝΙΜΩΝ  ΚΑΙ  ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ  Ο.Λ.Π.
Tηλ.:  2104614825 – 2104615721 Fax:  2104611273  E-mail: dockers@otenet.gr www.dockers.gr



ΟργΑνωση& ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ



Οι Λιμενεργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο θα αναλάβουν δράση στις 7 Ιουλίου 2016 -βεβαιωθείτε ότι έχετε ενταχθεί μαζί μας σε αυτή τη σημαντική παγκόσμια διαμαρτυρία.
Οι Λιμενεργάτες έχουν σημαντική συμβολή στην παγκόσμια οικονομία. Δουλεύουμε σε ένα περιβάλλον γεμάτο με τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια μας καθ’όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά η μεγαλύτερη απειλή μας προέρχεται από τους εργοδότες μας και τις κυβερνήσεις που με συνέπεια ξεκίνησαν κύμα επιθέσεων κατά των αμοιβών μας, της ασφάλειας της δουλειά μας και τους όρους και συνθήκες εργασίας.
Πολλά Συνδικάτα λιμενεργατών έχουν ταλαιπωρηθεί, και κάνουν έκκληση για μια διεθνή διαμαρτυρία για να αυξηθεί το προφίλ αυτών των προβλημάτων στην κοινή γνώμη και να ασκηθεί πίεση στους εργοδότες μας να σταματήσουν αυτές τις επιθέσεις. Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) και το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) συμφώνησαν ότι η Πέμπτη 7 Ιουλίου θα είναι η ημέρα για να κάνουν αυτή τη διαμαρτυρία.
ΓΙΑ ΤΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ;
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Τα λιμάνια είναι επικίνδυνα μέρη για εργασία.  Στη ζήτηση για να πληρούν αυστηρότερους στόχους επιδόσεων, συχνά ως αποτέλεσμα της πίεσης από τις ναυτιλιακές εταιρείες και με τον αυξανόμενο αριθμό των πολύ μεγάλων πλοίων, πολλοί εργοδότες πιέζουν τους λιμενεργάτες να δουλεύουν γρηγορότερα και για περισσότερες ώρες αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος και τραυματισμού. Τα πλοία έχουν σχεδιαστεί και  
κατασκευαστεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι που οι Λιμενεργάτες θα αντιμετωπίζουν. Απαιτούμε: ποιοτική κατάρτιση για όλους τους Λιμενεργάτες σε κάθε λιμάνι και καλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
ΕπισφαλΗς εργασια. Η ασφάλεια της εργασίας μας έχει δεχθεί επίθεση. Υπάρχει αύξηση του αριθμού των λιμενεργατών που τώρα απασχολούνται με επισφαλείς συμβάσεις εργασίας. Πολλοί πλέον δεν απασχολούνται άμεσα, αλλά μέσω συμβολαίων των εταιρειών που παρέχουν εργασία για σύντομες περιόδους.  Πολλοί από τους συντρόφους μας εργάζονται  συχνά με συμβόλαια χωρίς μακροπρόθεσμη ασφάλεια της εργασίας. Απαιτούμε: ασφάλεια της εργασίας για όλους τους Λιμενεργάτες και οι εργοδότες να τηρούν τους κανόνες για την εργασία των λιμενεργατών.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ διαπραγματευτικών ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ και συμβασεις.
Περιμένουμε να αντιμετωπιζόμαστε με σεβασμό και ως ισότιμοι εταίροι σε μια βιομηχανία υψηλής έντασης.  Αλλά τα συνδικάτα μας πρέπει να οργανώνονται κάθε μέρα επειδή πολλοί εργοδότες επιδιώκουν να υπονομεύσουν ή να τερματίσουν τα δικαιώματα μας για διαπραγματεύσεις και συμφωνίες. Μόνο τον περασμένο χρόνο, συνδικαλιστές των συνδικάτων μας έχουν απολυθεί, εργαζόμενοι έχουν εκφοβηθεί για την ένταξη τους στο σωματείο και τα συνδικάτα έχουν απειληθεί από τους εργοδότες. Απαιτούμε όλοι οι Λιμενεργάτες να έχουν την ελευθερία του συνδικαλίζεσθε , να ενταχθούν και να συμμετάσχουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, χωρίς εκφοβισμό ή θυματοποίηση και οι διαπραγματευτικές συμφωνίες να γίνονται σεβαστές.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Καθώς οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν όλο και μεγαλύτερη επιρροή στη βιομηχανία μας, γνωρίζουμε ότι τα πρότυπα εργασίας τους συχνά διαφέρουν σημαντικά, μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χώρων. Ζητάμε να εφαρμόζουν τα πρότυπα τους με συνέπεια σε όλη την υφήλιο.
ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ. Εμείς δεν συμφωνούμε ότι η αυτοματοποίηση είναι πάντα απαραίτητη. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι κατασκευαστές εξοπλισμού ενθαρρύνουν τους φορείς εκμετάλλευσης των τερματικών σταθμών για
την αυτοματοποίηση για να υπονομεύσουν τα συνδικάτα. Αλλά, όπου υπάρχει μια καλή περίπτωση των επιχειρήσεων για την αυτοματοποίηση, περιμένουμε από τους εργοδότες να καταλήξουν σε συμφωνίες με τα συνδικάτα πάνω σε προτάσεις για την αυτοματοποίηση ή μερική αυτοματοποίηση του λιμανιού πριν από την εφαρμογή αυτών των πρακτικών. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την ασφάλεια της εργασίας μας και τον εργασιακό μας βίο. Ορισμένοι εργοδότες έχουν ήδη αποδείξει ότι οι πρακτικές συμφωνίες μπορεί να επιτευχθoύν με συνδικάτα που παρέχουν λογικές και αποδεκτές λύσεις που αφορούν την επανεκπαίδευση και τις εγγυήσεις για την εργασίας. Απαιτούμε: Όχι αυτοματισμό χωρίς διαπραγμάτευση.
Τεσσερα πραγματα που ζηταμε οι Λιμενεργάτες να κάνουν:
1. Συμμετοχή στα συνδικάτα. Μόνο ανεξάρτητα συνδικάτα μπορούν να αντεπιτίθενται ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις. Όσα περισσότερα μέλη έχουμε, τόση μεγαλύτερη δύναμη θα έχουμε.
2. Ενημερωθείτε από το σωματείο σας  και μάθετε τι δραστηριότητα θα πρέπει να διοργανώσετε για τις 7 Ιουλίου. Θα μπορούσε να είναι μια συνάντηση, μια διαδήλωση ή μια κινητοποίηση. Μια αποτίμηση για τους νεκρούς και τραυματισμένους συναδέλφους θα πρέπει επίσης να είναι μέρος αυτής. Κάθε ενέργεια θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την τοπική νομοθεσία και τους πρακτικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.
3. Ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε για να υποστηρίξετε τη δραστηριότητα και συμμετέχετε σε αυτή.
4.Συνεχίστε να μας ακολουθείτε για να μαθαίνετε λεπτομέρειες για περισσότερες μελλοντικές παγκόσμιες δράσεις.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕτην εργασΙα σας
Βάλετε το λιθαράκι σας για την εργασία σας και τους συντρόφους σας. Είμαστε όλοι κάτω από επίθεση και πρέπει να δείξουμε ένα ενιαίο μέτωπο - η συμμετοχή του κάθε Λιμενεργάτη είναι πολύ σημαντική - μαζί μπορούμε να κερδίσουμε.
Ακολουθήστε τις δραστηριότητες:
www.defenddockersrights.org
Facebook / ITFdockers
Facebook / IDC
Τουίτερ:
@ITFglobalunion
@ETFdockers
@IDCdockers
#DefendDockersRights

Δεν υπάρχουν σχόλια: