Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ COSCO


Οπου κι αν θέσει κανείς το ερώτημα, απάντηση δεν παίρνει. Από τις αρχές Ιουνίου που η εκμετάλλευση του Προβλήτα ΙΙ πέρασε στην ΣΕΠ Α.Ε., θυγατρική της κινεζικής εταιρείας στην Ελλάδα, για τους εργαζόμενους το Ικόνιο παραπέμπει σε επαρχία της Κίνας. Το βέβαιο είναι ότι οι συνθήκες εργασίας δεν διέπονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι λιμενεργάτες της Cosco περιλαμβάνει 13 όρους που απαντώνται στο κινεζικό μοντέλο εργασίας.

1. Ολοι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ως ανειδικευτοι εργάτες.

2. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα μετακίνησης χωρίς συμφωνία του εργαζόμενου.

3. Η εργασία είναι οκτάωρη, σε κυλιόμενες βάρδιες και το ωράριο συνεχές ή σπαστό. Η υπέρβαση του ωραρίου λογίζεται ως οικειοθελής προσφορά, εκτός κι αν υπάρχει γραπτή εντολή διευθυντή.

4. Η αμοιβή είναι 40 ευρώ την ημέρα. Στο ημερομίσθιο περιλαμβάνονται τα επιδόματα και οι πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία, αργίες, υπερεργασία, εκτός έδρας.

5. Στην αμοιβή περιλαμβάνονται και όλες οι κρατήσεις, εισφορές, φόροι, τέλη κ.λπ.

6. Οι εργαζόμενοι, παρότι έχουν ημερομίσθιο, πληρώνονται την τελευταία ημέρα του μήνα.

7. Οποιεσδήποτε παροχές (bonus), εναπόκεινται στη διοίκηση (από ελευθεριότητα όπως αναφέρεται) και μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή.

8. Η εταιρεία έχει δικαίωμα καταγγελίας αν παραβιαστεί ένας όρος ή ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες σε διάστημα ενός έτους.

9. Αν η εταιρεία επιλέξει να μην καταγγείλει τη σύμβαση, αυτή η στάση πρέπει να θεωρείται προσωρινή.

10. Σε περίπτωση ασθένειας του εργαζομένου, η εταιρεία δικαιούται να ελέγχει με γιατρό της δικής της επιλογής τον ασθενή.

11. Ο εργαζόμενος αναλαμβάνει έναντι της εταιρείας την υποχρέωση πίστης, που από την ανάλυση των όρων παραπέμπει σε όρκο σιωπής.

12. Στα θέματα αδειών, η εταιρεία πρωτοτυπεί και παραπέμπει στην εργατική νομοθεσία.

13. Για τις διαφορές αρμόδια είναι τα δικαστήρια της Αθήνας και όχι του Πειραιά.

Πώς λειτουργεί στην πράξη το κινεζικό μοντέλο; Στο ΣΕΜΠΟ της Cosco εργάζονται 300 χειριστές μηχανημάτων και εργατοτεχνίτες και 50 διοικητικοί. Το ωράριο των εργατοτεχνιτών είναι σπαστό. Κανείς δεν γράφει υπερωρία και όσοι εργάζονται πενθήμερο, περίπου οι μισοί, έχουν μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 700 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους ισχύει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με αποδοχές 300-400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω της εταιρείας ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ Α.Ε. και πέντε υπεργολάβων.

Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, της ΓΣΕΕ και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Τέσσερις καταγγελίες εξετάζονται από την Επιθεώρηση Εργασίας, από τον περασμένο μήνα, αλλά καμία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από τις 30 Αυγούστου 2010 το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) έχει απευθυνθεί στη διοίκηση της Cosco και της ΣΕΠ Α.Ε., ζητώντας τη συμμόρφωση στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Στις 20 Οκτωβρίου το Συμβούλιο απευθύνθηκε και στην ελληνική κυβέρνηση, με επιστολή προς τον Γ. Παπανδρέου και τους υπουργούς Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, και Θαλασσίων Υποθέσεων, Γ. Διαμαντίδη. Στο κείμενο που υπογράφεται από τον συντονιστή του IDC για τις χώρες της ευρωζώνης, Π. Σο, αναφέρονται όλες οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την Cosco. Ούτε σε αυτή την επιστολή υπήρξε απάντηση.

Το Συμβούλιο ενημέρωσε για τη «μικρή Κίνα του Πειραιά» και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στην Αθήνα προκειμένου να πάρει εξηγήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα το Συμβούλιο, που έχει παρουσία σε 100 ευρωπαϊκά λιμάνια, με επιστολή προς όλες τις αντιπροσωπείες του, στις 11 Νοεμβρίου, προαναγγέλλει συντονισμένη δράση κατά της Cosco, με μπλοκάρισμα των φορτηγών και των κοντέινερ της εταιρείας.

ελευθεροτυπια

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει περάσει ακόμη η 11 Νοεμβρίου(κλείσιμο του λιμανιού για νταλίκες της Cosco);

CooLis είπε...

Στις 11 Νοεμβρίου του 2012...
...ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ !!!

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΡΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΡΕΕΕΕΕ... ΤΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΤΕ;

Ανώνυμος είπε...

Χα, χα, χα! Δεν ξέρετε να διαβάζετε ρε κοθόνια και μιλάτε κιόλας!!!
Ποιες νταλίκες της κοσκο και ποια 11 νοεμβρη;;;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ.... ΑΓΩΝΗ ΚΑΙ ΣΤΕΙΡΑ ΣΙΝ ΤΗΣ ΑΛΛΕΣ ΑΔΕΛΦΑΡΑ

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
"Οργή κατά του Ανωμερίτη
Εξαλλοι είναι οι Κινέζοι με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Γιώργο Ανωμερίτη και, όπως λένε χαρακτηριστικά, «αν δεν ήταν πολιτική απόφαση σε υψηλό επίπεδο να έλθουμε στην Ελλάδα, η Cosco θα είχε ήδη φύγει». Τι έκανε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση Ανωμερίτη;

Ανακάτεψε τα κοντέινερ της κινεζικής εταιρείας και παρέδωσε ένα χαλασμένο σύστημα μηχανογράφησης, που έδειχνε πού είναι τι, για να μην μπορούν οι Kινέζοι να βγάλουν άκρη, ούτε και με τα δικά τους κοντέινερ.

Αποτέλεσμα; Η Cosco έχασε αρκετούς της πελάτες γιατί δεν μπορούσε να βρει τα δικά τους κοντέινερ, πλήρωσε πρόστιμα και έχει πελάτες που θέτουν ως όρο να μην ξαναπεράσουν εμπορεύματά τους από το λιμάνι του Πειραιά.

Είναι τόσο εξοργιστική η στάση του κομματικού στελέχους που ανέλαβε την κρίσιμη θέση του ΟΛΠ, ώστε το θέμα να έχει φτάσει στο Πεκίνο, σε ανώτατο επίπεδο. Και μετά θέλουμε επενδύσεις από την Κίνα... Τι ντροπή!!!"

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ;
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΤΙΡΙΑ Ο ΚΑΠΤΑ -ΓΙΩΡΓΟΣ;
ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΕΙ ΜΗΠΩΣ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ MSC;
ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΟΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΦΛΟΜΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΜΕ ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΑ ΜΠΟΥΝΙΑ;
Η ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΚΕ Η ΚΟΝΤΡΑ;

Ανώνυμος είπε...

BANKRUN 2010 7/12/2010
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ....
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΙΣ 7/12/2010 Ή ΝΩΡΙΤΕΡΑ.

http://www.facebook.com/event.php?eid=101996426533405

CooLis είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ 'ΧΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ "ΣΗΚΩΝΑΜΕ" ΑΠ' ΤΙΣ ΓΑΜΟΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ
ΑΛΛΑ ΠΟΥ;
ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΝΤΗΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΜΕ.......

Ανώνυμος είπε...

http://www.olp.gr/GR_PDF/Deltia_Typou/2010/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97%20%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5%2023-11-10.pdf

Ανώνυμος είπε...

Τους εκλασε τα ...φρυδια ο Πετρουλης
Τους εξαφανισε
Τους τρομαξε
Τους στριμωξε στον τοιχο
Ισως μετα απο αυτο να μην εκδοθει ξανα η εφημεριδα.....

Κριμα συναδελφοι , κριμα......

Ανώνυμος είπε...

coolis ,

Αν βγαλουμε φιλε ότι οικονομία έστω και μικρη απο την τράπεζα , ακόμη και τον μισθό μας (τα λίγα έστω που περισσευουν ) θα πάθουν τετοιο μλακ αουτ οι τραπεζες που δεν μπορουμε καν να φανταστουμε τα αποτελεσματα του κινηματος.
Ειναι μια απο της χειροτερες μορφες αντιδρασης εναντια στο συστημα.
Η επόμενη αντιδραση είναι ο δρόμος που μεταξύ μας αργήσαμε πολύ συνάδελφοι , πάρα πολύ και οχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι εργαζόμενοι.

Ανώνυμος είπε...

μαντηλι να κλαψουμε ρεεε

Ανώνυμος είπε...

Ο Νίκος Βαφειάδης που συχνά πυκνά διαβάζαμε τα άρθρα του στην καθημερινή και στο "Κ" απολύθηκε πριν από ενάμιση μήνα , λόγω ενός άρθρου-έρευνα για τους 300 εθνοπατέρες που...
μας κοροϊδεύουν και ψηφίζουν αυξήσεις και ασυλία για τον εαυτό τους και περικοπές για μας !!!
Για όποιον ενδιαφέρεται στο παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το σχετικό ρεπορτάζ και αν το διαβάσετε θα φρίξετε κυριολεκτικά:
http://nikosvafiadis.files.wordpress.com/2010/09/t382-reportaz_sti_vouli.pdf
Αν νομίζεις ότι διαβάζοντας εφημερίδες στην Ελλάδα είσαι πληροφορημένος, μάλλον είσαι γελασμένος!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ Ρωτηστε και τους νεους μπορει να ασχολειστε με τα συνδικαλιστικα και τισ διαφορες παπαριες και κοιταχτε τι γινετε με εμας.......ξυπνηστε γιατι η δυναμη μας ειναι μεγαλη και δεν 8α 8ελετε να βρε8ειτε μπροστα μας

οι καρεκλες σας τριζουνε .........

το μελλον ειναι δικο μας κι φροντιστε την πορεια σας .......