Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ


Σχεδόν στα τέσσερα ευρώ, προσδιορίστηκε σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, κ. Διαμαντίδη, το ύψος της εισφοράς που θα παρακρατείται ανά επιβάτη για τα υπό τρίτης μη κοινοτικής σημαίας κρουαζιερόπλοια τα οποία θα εκτελούν περιηγητικούς πλόες σε ελληνικούς προορισμούς.

Ο προσδιορισμός του τέλους είχε τεθεί υπό συζήτηση από την εποχή της υπουργίας της κ. Κατσέλη όπου είχε ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή κινήτρων στις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων για να πυκνώσουν τα δρομολόγια τους σε ελληνικούς προορισμούς.

Ύστερα από τη διαδικασία διαλόγου και συσκέψεων που έγιναν με αρμόδιους φορείς, η ηγεσία του ΥΘΥΝΑΛ προσδιόρισε το ύψος κράτησης ανά επιβάτη και το πλαίσιο, βάση του οποίου θα δραστηριοποιηθούν προσεχώς τα πλοία της κατηγορίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

“Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Α΄ 98 / 22.4.2005).

β) Του Π.Δ. 96/2010 (ΦΕΚ Α΄ 170/28.9.2010) «Σύσταση Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, καθορισμός των αρμοδιοτήτων του και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων».

γ) Του Π.Δ. 186/2009 (ΦΕΚ Α΄ 213/7.10.2009) «Συγχώνευση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης».
δ) Του άρθρου 2 του ν. 3872/2010 (ΦΕΚ Α΄ 148/3.9.2010) «Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα»

2. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Καθορίζεται το ύψος της εισφοράς του άρθρου 2 του ν. 3872/2010 «Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα» (ΦΕΚ Α΄148), ως ακολούθως:

α) το ποσό της εισφοράς ορίζεται, ανά επιβάτη και ανά κυκλικό περιηγητικό ταξίδι, στο ποσό των ευρώ τριών και ενενήντα πέντε λεπτών (3,95€).

β) το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά ποσοστό 20%, υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι η εταιρία απασχολεί Έλληνες ναυτικούς, σε αριθμό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1% του συνολικού αριθμού των μελών του πληρώματος.

γ) το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά ποσοστό 7% για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο, ρητά εξαιρουμένου του αφετηρίου, κατά την διάρκεια του ίδιου περιηγητικού πλου, σύμφωνα με το δηλούμενο πρόγραμμα ταξιδιών της εταιρίας.

δ) Η μείωση που προκύπτει, με τη χρήση του δικαιώματος της περιπτώσεως β΄ του παρόντος άρθρου, υπολογίζεται επί του ποσού της αρχικής εισφοράς, ενώ η αντίστοιχη μείωση που προκύπτει με τη χρήση του δικαιώματος της περιπτώσεως γ΄, υπολογίζεται, έκαστη φορά, επί του μειωμένου ποσού, με όποιον τρόπο και αν αυτό προκύπτει.

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
the sea nation.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: