Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ !

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ COSCO

Ø ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ COSCO ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ø ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ και Α’ Περιφέρεια Πειραιά, Παν. Λαφαζάνης και Θοδ. Δρίτσας αναφερόμενοι στις αυθαιρεσίες κυβέρνησης και ΟΛΠ για την αυριανή παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO, έκαναν την παρακάτω δήλωση:

Κυβέρνηση και ΟΛΠ με αυθαίρετες και έκνομες ενέργειες και πράξεις επιχειρούν να παραδώσουν προεκλογικά το λιμάνι του Πειραιά στα κινέζικά συμφέροντα.

Όπως καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η διοίκηση του ΟΛΠ: μεταφέρει το προσωπικό του ΟΛΠ παράνομα και εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην COSCO, μεθόδευσε τη λήψη προσωρινής άδειας Τελωνείου από την COSCO, την τελευταία στιγμή με ελάχιστες εγγυήσεις και, κλείνει προκαταβολικά το Λιμάνι για να τακτοποιήσει την όπως-όπως παράδοσή του στην COSCO.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις αυθαίρετες και προκλητικές αυτές ενέργειες

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει και υποστηρίζει πλήρως, με όλες του τις δυνάμεις, τις αποφάσεις των ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ για την αυριανή κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στον ΟΛΠ που θα φτάσουν έως και την 6η Οκτώβρη 2009.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί, μαζί με την ΟΜΥΛΕ και την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, το πάγωμα της προγραμματισμένης εγκατάστασης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά κατά την προεκλογική περίοδο (1η Σεπτέμβρη). Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτό το πάγωμα στην προεκλογική περίοδο, στο πλαίσιο του αγώνα του για την οριστική μετεκλογική ματαίωση της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά στα κινέζικα συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η αποικιοκρατική σύμβασης εκποίησης του ΣΕΜΠΟ στην κινεζική COSCO δεν αναθεωρείται, ούτε βελτιώνεται μέσα από οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευσή της, όπως όψιμα υποστηρίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η σύμβαση πρέπει να ακυρωθεί, με προσανατολισμό ένα ανασυγκροτημένο, 100% δημόσιο λιμάνι του Πειραιά, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια

30/9/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Η "Επιτροπή Συνδικάτων και Συνδικαλιστών ενάντια στις απολύσεις, τα κλεισίματα των επιχειρήσεων και την ανεργία." στηρίζει τον αγώνα μας.

ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Η απεργία που προκήρυξαν οι Λιμενεργάτες από τις 1 έως τις 6 του Οκτώβρη δείχνει τον δρόμο για όλους τους εργαζόμενους. Την 1η Οκτώβρη η COSCO μπαίνει στο λιμάνι του Πειραιά και αναλαμβάνει κομμάτι της διαχείρισης του, μετά το ξεπούλημα του λιμανιού από την κυβέρνηση του Καραμανλή.
Οι λιμενεργάτες με την απεργία τους απαιτούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος, παλεύουν για να μην επιτρέψουν στην COSCO να μπει στο λιμάνι και να ξαναγυρίσει το λιμάνι του Πειραιά στο κράτος όπως είναι η απαίτηση όλων των εργαζόμενων.
Αυτή η απεργία είναι συνέχεια του αγώνα που για πάνω απο15 μήνες έδωσαν οι λιμενεργάτες ενάντια στην κυβέρνηση που είχε βάλει στόχο της την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Στη διάρκεια αυτού του αγώνα πέταξαν από την θέση του έναν τουλάχιστον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής, ξεσήκωσαν τον ενθουσιασμό και την αλληλεγγύη των εργαζόμενων στις πανελλαδικές απεργίες. Τώρα είναι η ώρα αυτός ο αγώνας να βρει την δικαίωση του. Όχι από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου αλλά από τον αγώνα.
Οι εργοδότες δείχνουν ποια είναι η δική τους ατζέντα. Την περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο ο Καραμανλής. Σκληρή λιτότητα για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια, ακόμη περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ακόμη περισσότερες επιθέσεις στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Ο Ψωμιάδης στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ πέταξε στον δρόμο πάνω από δύο χιλιάδες εργαζόμενους. Η Thyssen στο Σκαραμαγκά εκβιάζει την κυβέρνηση (αυτή που κατάρρευσε αλλά και την καινούργια που θα έρθει με τις εκλογές) ζητώντας τεράστια ποσά – κερατιάτικα – κι απειλώντας να κλείσει το ναυπηγείο και να απολύσει άλλες δύο χιλιάδες εργαζόμενους. Ο Αγούδημος έκλεισε αφήνοντας εκατοντάδες ναυτεργάτες και υπαλλήλους ναυτιλιακών εταιριών στην ανεργία. Η πολυεθνική Βίντερ στη Θήβα έκλεισε και απολύει 80 εργαζόμενους. Οι εργοδότες παντού, δείχνουν το δικό τους «πρόγραμμα» για να βγουν από την κρίση.
Οι λιμενεργάτες αντίθετα, δείχνουν σε όλους τους εργαζόμενους ποιο πρέπει να είναι το πρόγραμμα των εργατών. Όχι η αναμονή των εκλογών και η ελπίδα ότι κάποιος άλλος θα λύσει τα προβλήματα, αλλά οι αγώνες των ίδιων των εργαζόμενων για να πάρουμε πίσω όλες τις επιθέσεις και τα ξεπουλήματα της κυβέρνησης του Καραμανλή. Τώρα είναι η ώρα στο πλευρό των λιμενεργατών να δώσουμε την μάχη με απεργίες και κινητοποιήσεις, για να απαιτήσουμε:
• Απαγόρευση των απολύσεων με νόμο.
• Κρατικοποίηση των επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο ή εκβιάζουν με απολύσεις.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με συλλογική σύμβαση και 1.400 ευρώ βασικό.
• Να επανακρατικοποιηθούν όλες οι επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα λιμάνια, ο ΟΤΕ, η Ολυμπιακή.
Ξέρουμε ότι τα λεφτά για να γίνουν όλα αυτά υπάρχουν. Μπορούμε να τα βρούμε φορολογώντας τους πλούσιους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τις κατασκευαστικές εταιρίες που θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια. Μπορούμε να τα βρούμε κόβοντας τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς και την Αστυνομία, φέρνοντας πίσω τον στρατό από το Αφγανιστάν και τις φρεγάτες από την Σομαλία. Μπορούμε να τα βρούμε φράζοντας το δρόμο στα αρπακτικά της αγοράς που λεηλατούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Υγεία, την Παιδεία.
Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα αόριστα ψελλίσματα της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ για να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική που έχουμε ανάγκη. Μόνο στους δικούς μας αγώνες έχουμε εμπιστοσύνη για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εργατικό πρόγραμμα.
Γι’ αυτό η μάχη που δίνουν σήμερα οι Λιμενεργάτες είναι μάχη για όλους τους εργαζόμενους και χρειάζεται όλοι να δείξουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας. Να στηρίξουμε τον αγώνα για να ξαναγυρίσουν τα λιμάνια στο κράτος, αρχή για να ξηλώσουμε όλες τις επιθέσεις-ξεπουλήματα της ΝΔ.
Η Επιτροπή Συνδικάτων και Συνδικαλιστών ενάντια στις απολύσεις, τα κλεισίματα των επιχειρήσεων και την ανεργία. που είναι ανοιχτή σ’ όλους τους εργαζόμενους, συνδικαλιστές και τα σωματεία που αγωνίζονται για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, συμπαραστέκεται στον αγώνα των Λιμενεργατών και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για στηριχθεί και να κερδίσει.
Τέλος για να προωθηθεί ο καλύτερος συντονισμός και κινητοποίηση των εργαζόμενων μέσα στην κρίση, η επιτροπή καλεί κάθε εργαζόμενο και συνδικαλιστή σε ανοικτή Πανελλαδική Εργατική Συνάντηση την Κυριακή 25 Οκτώβρη 11πμ, στο θέατρο ΔΙΑΝΑ, Ιπποκράτους 7.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ COSCO ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αντιπροσωπεία υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά, αποτελούμενη από τον Παν. Λαφαζάνη, Γιώργο Αλεβιζόπουλο και Εύη Καρακώστα, περιόδευσαν στο Λιμάνι του Πειραιά και διένειμαν προεκλογικό υλικό.
Ο Παν. Λαφαζάνης, Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, μιλώντας σε συγκέντρωση λιμενεργατών στο λιμάνι, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει και υποστηρίζει πλήρως, με όλες του τις δυνάμεις, τις αποφάσεις των ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στον ΟΛΠ από την 1η και 2α έως την 5η και 6η Οκτώβρη 2009.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί, μαζί με την ΟΜΥΛΕ και την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, το πάγωμα της προγραμματισμένης εγκατάστασης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά κατά την προεκλογική περίοδο (1η Σεπτέμβρη), πολύ περισσότερο, αφού υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες και παρανομίες στη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτό το πάγωμα στην προεκλογική περίοδο, στο πλαίσιο του αγώνα του για την οριστική μετεκλογική ματαίωση της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά στα κινέζικα συμφέροντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η αποικιοκρατική σύμβασης εκποίησης του ΣΕΜΠΟ στην κινεζική COSCO δεν αναθεωρείται, ούτε βελτιώνεται μέσα από οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευσή της, όπως όψιμα υποστηρίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η σύμβαση πρέπει να ακυρωθεί, με προσανατολισμό ένα ανασυγκροτημένο, 100% δημόσιο λιμάνι του Πειραιά, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια


28/9/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Παν. Λαφαζάνης, Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην απόφαση των Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, έκανε την παρακάτω δήλωση:
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει και υποστηρίζει πλήρως, με όλες του τις δυνάμεις, τις αποφάσεις των ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στον ΟΛΠ από την 1η και 2α έως την 5η και 6η Οκτώβρη 2009.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί μαζί με την ΟΜΥΛΕ και την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, το πάγωμα της προγραμματισμένης εγκατάστασης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά κατά την προεκλογική περίοδο, πολύ περισσότερο, αφού υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες και παρανομίες στη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των εργαζομένων και παλεύει για την οριστική ματαίωση της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά στα κινέζικα συμφέροντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η αποικιοκρατική σύμβασης εκποίησης του ΣΕΜΠΟ στην κινεζική COSCO δεν αναθεωρείται, ούτε βελτιώνεται μέσα από οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευσή της, όπως όψιμα υποστηρίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η σύμβαση πρέπει να ακυρωθεί, με προσανατολισμό ένα ανασυγκροτημένο, 100% δημόσιο λιμάνι του Πειραιά, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια.

24/9/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

μια εικονα χιλιες λεξεις δεν λενε ?






η φωτο ειναι απο τον blog του συναδελφου θαν κατσαρη


ευχαριστω θαναση.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

peiratikoreportaz.blogspot.com

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΙ
1500 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ,ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ,ΑΦΟΥ ΜΕΤΑ
ΤΗΝ ΚΑΟΥΜΠΟΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΔΟΥΛΑΣ
ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ
ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΏΝ
ΚΙΝΕΖΩΝ ΣΤΟ ΣΕΜΠΟ Ν.ΙΚΟΝΙΟΥ
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ
ΜΟΧΘΟΥ
ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
ΤΗΝ 1 ΚΑΙ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ 5 ΚΑΙ 6 ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΜΗΝΑ
ΕΝΩ ΤΟ ΣΑΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΘΑ ΑΠΕΧΟΥΝ
ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.
ΑΓΑΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ
ΧΩΡΑΣ.
ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
ΟΤΙ ΟΙ
PEIRATIKOI
ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ
ΣΑΣ.

Θανος Λαμπροπουλος
απο το
http://peiratikoreportaz.blogspot.com

Απεργιακές Κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(ΟΜ.Υ.Λ.Ε.)

ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π
Πειραιάς 23.09.2009




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τα ΔΣ της ΟΜ. Υ. Λ. Ε. και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ είχαν απευθύνει επιστολή στη Κυβέρνηση, στους Αρχηγούς των Κομμάτων και στη Διοίκηση του ΟΛΠ ζητώντας να παγώσει η εγκατάσταση (περίοδος συγκατοίκησης 6+2 μηνών) της COSCO (ΣΕΠ) στον προβλήτα ΙΙ, την 1/10/2009.

Η Διοίκηση του ΟΛΠ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Μετά από αυτό τα ΔΣ της ΟΜ. Υ. Λ. Ε. και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ αποφάσισαν, όπως είχαν δηλώσει στην επιστολή προς την Κυβέρνηση, τους Αρχηγούς των Κομμάτων και τη Διοίκηση του ΟΛΠ απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ, ως εξής :

• 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 1 & 2/10/2009.
• Αποχή από εργασία Σαββάτου και Κυριακής στις 3 & 4/10/2009.
• 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 5 & 6/10/2009.
• Επανεξέταση της κατάστασης την 6/10/2009 για τη συνέχιση του αγώνα.

Απαιτούμε το πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO (ΣΕΠ) την 1/10/2009 και μέχρι τη λήψη ψήφου εμπιστοσύνης από την Κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές της 4/10/2009.


Οι λόγοι που επιβάλουν το πάγωμα εγκατάστασης της COSCO είναι οι ακόλουθοι :
1. Μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης 600 περίπου εργαζομένων του ΟΛΠ, οι οποίοι θα «διατεθούν» στον παραχωρησιούχο COSCO – ΣΕΠ. Η ενέργεια αυτή, κατά τη ρητή πρόβλεψη της παρ. 2, του άρθρου 28, του Ν.2190/1994, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, είναι παράνομη.
2. Βρισκόμαστε σε τυπική προεκλογική περίοδο και όλα τα κόμματα της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης έχουν καταψηφίσει και διαφωνήσει με την παραχώρηση του Σ.ΕΜΠΟ στη COSCO.
3. Υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες, όπως η προσφυγή στο ΣτΕ για την μη νομιμότητα της παραχώρησης, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά για την ακυρότητα της από 15/10/2008 απόφασης του ΔΣ/ΟΛΠ, καθώς επίσης, εκκρεμεί καταγγελία στην ΕΕ για την - εκτός Διακήρυξης και Σύμβασης – χορήγηση στη COSCO φορολογικών προνομίων και εγγυήσεων κεφαλαίων με το Ν.2687/53 (νόμος Μαρκεζίνη).

4. Η επιχειρούμενη σπουδή να επεξεργαστούν μια σειρά από νομικές διαδικασίες, όπως η κατ’ εξαίρεση χορήγηση άδειας Τελωνείου στη COSCO κ.ά.


Συνεχίζουμε έναν αγώνα μακράς πνοής εναντίον μιας αποικιοκρατικής σύμβασης με χαριστικές διατάξεις.


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΜ. Υ. Λ. Ε)
ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009





Σε θέματα διαφθοράς δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου.

Μόνο Βουλγαράκη ,Παυλίδη,Μαγγίνα,κλπ κλπ

Πες μας και άλλα τέτοια ωραία και θα χεστούμε από τα γέλια.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Στην Cosco η τελική απόφαση για είσοδο στον ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ
Submitted by admin on Mon, 21/09/2009 - 03:19. ΛΙΜΑΝΙΑ

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ενα περίεργο «μπρα ντε φέρ» παίζεται στην Ακτή Μιαούλη, μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης του ΟΛΠ, σχετικά με την είσοδο ή όχι της κινεζικής Cosco στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ από την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, την τελική απόφαση αν θα μπει η Cosco στο λιμάνι θα την πάρει η ίδια, αφού εκτιμήσει τα πραγματικά δεδομένα και τις πολιτικές εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ ζητούν να ανασταλεί η είσοδος, με το αιτιολογικό ότι «θα αναλάβει νέα κυβέρνηση στις 4 Οκτωβρίου» και ότι «στις 9 Οκτωβρίου θα εκδικασθεί η προσφυγή της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία αμφισβητείται η νομιμότητα του διαγωνισμού και της σύμβασης». Από την άλλη ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Νίκος Αναστασόπουλος επικαλείται ότι ήδη η Cosco έχει καταβάλει την προκαταβολή που είναι 50 εκατ. ευρώ και ήδη ο Οργανισμός τα έχει βάλει στο ταμείο του, ενώ υποστηρίζει ότι «υπάρχει νόμος, με απόφαση της Βουλής και δεν είναι δυνατόν η διοίκηση του ΟΛΠ να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα που καθορίζει η σύμβαση και ο νόμος».

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και στα λιμάνια έχουν ανακοινώσει απεργιακές κινητοποιήσεις από την 1η Οκτωβρίου, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των Κινέζων, γεγονός που έχει αναστατώσει κυρίως του χρήστες του λιμένα , που διαβλέπουν ότι θα περάσουν μια σκληρή δοκιμασία χωρίς έργο και φορτίο. Το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης προβλέπει ότι από την 1 Οκτωβρίου όλα τα έσοδα του ΣΕΜΠΟ θα περάσουν στην Cosco. Με άλλα λόγια όλα τα τιμολόγια που κόβονται θα είναι στον λογαριασμό της Cosco. Οι Κινέζοι ταυτόχρονα αναλαμβάνουν να πληρώνουν τους 600 υπαλλήλους που εργάζονται στον ΣΕΜΠΟ. Αν δεν μπουν οι Κινέζοι την 1η Οκτωβρίου, όμως, προβλέπεται, ρήτρα για τον ΟΛΠ ύψους 1 εκατ. ευρώ.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ
Υπάρχουν όμως τρία σημαντικά θέματα που εμποδίζουν πρακτικά την είσοδο των Κινέζων στο ΣΕΜΠΟ. Τα τρία αυτά θέματα έχουν σχέση με την ασφάλεια του λιμένα, στο πλαίσιο του ISPS, τη διακίνηση των αγροτικών τροφίμων και τον τελωνειακό έλεγχο της αυλής (του χερσαίου χώρου). Οι Κινέζοι λέγεται ότι δεν έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες, από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι αυτό του τελωνειακού ελέγχου. Δηλαδή, ποιος θα ασκεί τον τελωνειακό έλεγχο στους χώρους στοιβασίας και φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων. Ισως, αυτό θα το εκτιμήσουν οι Κινέζοι να αποτελέσει άλλοθι ώστε να μην μπουν την 1 Οκτωβρίου και κατ' αυτό τον τρόπο να αποφύγουν τις συγκρούσεις με τους εργαζομένους και κατ' επέκταση και με το ΠαΣοΚ, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου.

Ο Κ. Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το βάρος της αντιπαράθεσης έχει αναλάβει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Νίκος Αναστασόπουλος, ο οποίος σε αυτή τη φάση επιχειρεί να κρατήσει τις ισορροπίες και να εφαρμόσει τον νόμο. Υποστηρίζει εγγράφως, προς την πλευρά που ζητούν τη ματαίωση της εγκατάστασης των Κινέζων ότι σε «περίπτωση που δεν μπει στο λιμάνι την 1η Οκτωβρίου η Cosco, τότε θα υπάρξει απώλεια για τον ΟΛΠ, εισοδήματος ύψους 435.000 ευρώ μηνιαίως, από τα ενοίκια κρηπιδώματος και προβλητών του ΣΕΜΠΟ, απώλεια εισοδήματος 1.473.160 ευρώ μηνιαίως, από το εγγυημένο αντάλλαγμα της παραχώρησης, ποινικές ρήτρες μέχρι 1.000.000 ευρώ για καθυστέρηση της έναρξης περιόδου παραχώρησης όπως προβλέπεται στην ισχύουσα Σύμβαση Παραχώρησης ΟΛΠ - Cosco και έγερση απαιτήσεων εκ μέρους του παραχωρησιούχου για θετικές & αποθετικές ζημιές, η έκταση των οποίων δεν είναι δυνατό να προσδιορισθεί».

Η ΣΥΜΒΑΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι η μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco Pacific Ltd υπογραφείσα σύμβαση παραχώρησης τμήματος της εκμετάλλευσης του ΣΕΜΠΟ κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με τον Ν.3755/09 και συνεπώς αποτελεί νόμο του κράτους.
Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 3.1., με τίτλο «Θέση της σύμβασης σε ισχύ», της εν λόγω σύμβασης, η τελευταία έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, συγκεκριμένα από τις 6 Αυγούστου 2009, οπότε εκπληρώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες εκ του ανωτέρω άρθρου προϋποθέσεις. Είναι σαφές ότι έκτοτε η σύμβαση είναι εν ισχύι και υλοποιείται, γεγονός που συνεπάγεται ότι η μη τήρηση των όρων αυτής από τα συμβαλλόμενα μέρη, επισύρει τις νόμιμες διεκδικήσεις από το προσβαλλόμενο μέρος για καταβολή ρητρών, αποζημιώσεων και λοιπών απαιτήσεων, όπως προβλέπονται τόσο από την ίδια τη σύμβαση όσο και από τον Αστικό Κώδικα.
Επίσης, στο άρθρο 3.2. της σύμβασης με τίτλο «Παράδοση ΣΕΜΠΟ - Εναρξη παραχώρησης», ορίζεται ότι κατά το διάστημα από τις 6-8-2009, που η σύμβαση ετέθη σε ισχύ, μέχρι το αργότερο την 30ή Σεπτεμβρίου 2009 θα έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη στο Παράρτημα 7 διαδικασία παράδοσης από τον ΟΛΠ και παραλαβής από την παραχωρησιούχο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων & εξοπλισμού του ΣΕΜΠΟ, που εμπίπτουν στο αντικείμενο παραχώρησης. Παράταση αυτής της καταληκτικής ημερομηνίας είναι πιθανή εφόσον δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του ΟΛΠ, άλλως, σε περίπτωση καθυστέρησης, επαπειλούνται απαιτήσεις σε βάρος του ΟΛΠ.

Κέρδος 19/9/2009 07:15

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις, αν δεν «παγώσει» το ξεπούλημα του λιμανιού

Παράνομη και σκανδαλώδη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΟΜΥ-ΛΕ τη διαδικασία εκχώρησης από την κυβέρνηση Καραμανλή
18/9/2009

«Φρένο» στην είσοδο της κινεζικής εταιρείας Cosco στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά είναι αποφασισμένοι να βάλουν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι.

«Την 1η Οκτωβρίου η Cosco δεν θα μπει στο λιμάνι. Δεν θα γίνει καμία νομική πράξη που να κατοχυρώνει ότι είναι μέσα στο λιμάνι», ξεκαθάρισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων εάν δεν «παγώσει», όπως διεκδικούν, η διαδικασία παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ του ΣΕΜΠΟ μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης.

«Δεν θα αφήσουμε τη δημόσια περιουσία να την ξεπουλήσουν αυτοί που ήρθαν ως "μεσσίες" και φεύγουν ως μεσίτες», είπε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ Γιώργος Νουχουτίδης.

«Η καινούργια κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, θα πρέπει να χειριστεί ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα», υπογράμμισε ο κ. Γεωργακόπουλος, χαρακτηρίζοντας «παράνομη και σκανδαλώδη τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί» για την εκχώρηση από την κυβέρνηση Καραμανλή του κερδοφόρου ΣΕΜΠΟ, ενώ τόνισε πως εάν προχωρήσει η διαδικασία «θα αναζητηθούν ευθύνες».

Στο ίδιο «μήκος κύματος» βρίσκονται η Νομαρχία Πειραιά, αφού ο αντινομάρχης Γιώργος Τσιρίδης μετέφερε μήνυμα του νομάρχη Γιάννη Μίχα χαρακτηρίζοντας «προκλητική την εγκατάσταση της Cosco στο ΣΕΜΠΟ τρεις μόλις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, που εκπροσωπήθηκαν από τον αναπληρωτή γραμματέα Κ. Κοντοπάνο και τον πρόεδρο Χρ. Τρυφιάτη, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ στην τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κάνει εδώ και 3 χρόνια προσπάθειες να εκχωρήσει το ΣΕΜΠΟ σε Κινέζους.

Πάντως, η νομιμότητα της διαδικασίας έχει αμφισβητηθεί έντονα και οι εργαζόμενοι έχουν κάνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (συζητείται στις 9 Οκτωβρίου), στο Πρωτοδικείο Πειραιά, ενώ εκκρεμεί και έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα φορολογικά και άλλα προνόμια που δόθηκαν.

Τέλος, ο κ. Γεωργακόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραχωρεί τον ΣΕΜΠΟ δίνοντας τεράστια φορολογικά και άλλα προνόμια στην κινεζική εταιρεία έναντι ενοικίου 18 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, ενώ τα ετήσια έσοδά του από εκεί φτάνουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Το απόγευμα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος σε ανακοίνωσή του κάλεσε τους εργαζόμενους να αναθεωρήσουν τη στάση τους, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΛΠ θα έχει μεγάλη οικονομική ζημιά από ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, όπως απώλεια ενοικίων, ποινικές ρήτρες κ.ά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ δήλωσε ότι «παρά την ανακρίβεια των στοιχείων που παραθέτει ο διευθύνων σύμβουλος, η μεγαλύτερη ζημιά για τον ΟΛΠ είναι η ίδια η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ με μία ληστρική σύμβαση με χαριστικές διατάξεις».

Σταύρος Μαλαγκονιάρης
ΕΘΝΟΣ 18/9/2009

«Δεμένος» ο Πειραιάς στη «μπίντα» της γραφειοκρατίας

Γραφειοκρατία, αντιλήψεις που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία αλλά και ασυνεννοησία υπηρεσιών και συνακόλουθα υπηρεσιακών παραγόντων αποτελούν τις αιτίες ύπαρξης «γκρίζων ζωνών», εκτός της σύμβασης μεταξύ Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και COSCO.

Η «διαπίστωση», που δεν αποτελεί είδηση, επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη συνέντευξη των συνδικαλιστικών φορέων των λιμενεργατών, που επιζητούν το πάγωμα της διαδικασίας έλευσης της COSCO, οι οποίοι και εστίασαν σε σημεία των «ζωνών» αυτών που όμως δεν αφορούν αυτή καθ εαυτή τη σύμβαση αλλά τα παρεπόμενα της σύμβασης το οποίο μάλιστα επικυρώθηκε από τη Βουλή.

Ουσιαστικά το 99% των περιπτώσεων αυτών ανήκουν στη σφαίρα ευθύνης του υπουργείου Οικονομίας κάτι που άλλωστε έχουν καταδείξει και οι τελευταίες ηγεσίες του ΥΕΝΑΝΠ οι οποίες απαντώντας στη σωρεία των ερωτήσεων που έχουν τεθεί «έδειξαν» το υπουργείο Οικονομίας ως υπεύθυνο, προσθέτοντας σε ένα «έργο» που κρατάει δεκαετίες όπου οι σχέσεις των δύο υπουργείων σε χειρισμούς μάλιστα λεπτών θεμάτων δεν ήταν και οι καλύτερες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περίφημες φορολογικές ρυθμίσεις, για τις οποίες μάλιστα υπάρχει προσφυγή και των συνδικαλιστικών φορέων των λιμενεργατών στις Βρυξέλλες, επήλθαν μετά της σχηματοποίηση και υπογραφή της σύμβασης κατά τη δημιουργία του νομικού περιβλήματος.

Γεγονός που ώθησε δικαιολογημένα ως ενός σημείου τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για την πρώτη αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, όχι με τον ΟΛΠ αλλά με την κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν sotto voce εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων να περιοριζόταν το θέμα μόνο στη σύμβαση καθώς ήταν προφανές ότι θα δημιουργούνταν προβλήματα τα οποία και δεν αποφεύχθησαν τελικά.

Από την άλλη πλευρά, η Τελωνειακή εκκρεμότητα στους ελέγχους που οι συνδικαλιστές κατέδειξαν, είναι προφανές ότι η επίλυσή της ανήκει στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας όπως και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα των ελέγχων για τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά αγαθά που απαιτούν υγειονομικούς ελέγχους στους οποίους εμπλέκεται και η οικεία Νομαρχία.

Το γραφειοκρατικό μέρος αυτών των ρυθμίσεων κατά τους συνδικαλιστές λιμενεργάτες εκκρεμεί, καθώς δεν υπήρξε νομική πρόβλεψη στο σχηματοποιηθέν περί τη σύμβαση περίβλημα που εισήχθη στη Βουλή.

Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ένα ακόμη που καταδείχθηκε και από τους λιμενεργάτες σχετικά με την ασφάλεια του εμπορικού λιμένα.

Το οξύμωρο στην υπόθεση εφαρμογής του ISPS, γιατί περί αυτού πρόκειται, είναι ότι δεν έχει «τελεσιδικήσει η κόντρα» μεταξύ των δύο εισηγμένων στο ΧΑΑ Οργανισμών Λιμένων και της διάθεσης από πλευράς ΥΕΝΑΝΠ να συμπεριληφθούν και αυτοί ή μάλλον να σηκώσουν αυτοί το βάρος του κόστους εφαρμογής των υπολοίπων λιμανιών καθώς αυτό είναι ακόμη και για τους δύο Οργανισμούς αυτόνομα υπέρογκο.

Και κάπου εδώ διαπιστώνεται η «διάσταση απόψεων» καθώς οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για ένα ιδιόμορφο καθεστώς ενώ από την άλλη κυβερνητικά στελέχη μέχρι πρότινος υποστήριζαν ότι αυτά θα μπορούσαν να ρυθμιστούν κατά την περίοδο της παράλληλης συνδιοίκησης που προβλέπει η σύμβαση.

Όλα αυτά πάντως έχουν προκαλέσει θυμηδία στα επιτελικά στελέχη των ναυτιλιακών εταιριών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που παρακολουθούν ενεά το τελευταίο διάστημα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου να λαμβάνει διαστάσεις ένα θέμα για το οποίο υφίσταται απειλή διατάραξης της εργασιακής ειρήνης.

Και είναι εξόφθαλμα προφανές ότι οι εταιρίες αυτές ουδόλως ενδιαφέρονται για την πολιτική κατάσταση της χώρας προ και μετά των εκλογών, ούτε βέβαια για το γραφειοκρατικό «μπάχαλο» μίας χώρας που συνεχίζει να διατείνεται ανερυθρίαστα ότι επιζητεί την προσέλκυση επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων στην οικονομία της αλλά απλά και μόνο να κάνουν τη δουλειά τους όμορφα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Δηλαδή όπως τους ζητούν οι παγκόσμιοι πελάτες τους. Εν κατακλείδι αυτές τις αδυναμίες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ήδη έχει δημιουργηθεί περί την έλευση μία εκ των μεγαλυτέρων εταιριών του τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά ο ανταγωνισμός, που επίσης δεν «βλέπει» την πολιτική κατάσταση και τις τυχόν εσωτερικές ισορροπίες, ήδη επιχειρεί να την στρέψει προς όφελός του.

Δεν πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε ότι ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς φιγουράρει εκτός των 100 πρώτων θέσεων της κατάταξης των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων σε παγκόσμια κατάταξη λόγω της σοβούσας κρίσεως αλλά και χάρη στην εργασιακή αστάθεια.


I.Λ.

http://www.theseanation.gr

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ?

δηλαδη ΚΥΡ ΝΙΚΟ τι περιμενες ?

να καθησουμε με σταυρωμενα τα χερια επειδη ετρεξες το θεμα των Σ.Σ.Ε ?



σου ξεφυγε σημερα και ειπες κατι για εργασιακη ειρηνη ! αυτα ειχατε ταξει στους κινεζους ? ( ελατε και τα εχουμε κανονισει εμεις ? )

δηλαδη τωρα εχω μεινη αφωνος !


δηλαδη τι ? εμεις δεν εχουμε διαβασει ουτε τον νομο ουτε τα περι ΡΗΤΡΩΝ ?

αδιαβαστο σε πιανω.


και τους νομους διαβασαμε και ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ ΕΙΔΑΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΣΙΠΜΗΣΑΜΕ !

και ξερεις και κατι αλλο ΚΥΡ ΝΙΚΟ και δικηγορους εχουμε οχι τοσους πολους οσους εχετε εκει πανω αλλα εχουμε κι εμεις !

με απαντησεις του τυπου ( ξερετε ποσα θα πληρωσουμε ) δεν τσιμπαμε

γιατι υπαρχει και η αλλη δικια μας ερωτηση που λεει ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ?

ΚΥΡ ΝΙΚΟ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ !

ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ

Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ Κ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΑς ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑς ΚΑΡΕΚΛΑ !

ΤΟ ΝΑ ΑΡΑΔΙΑΖΕΤΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΑς ΠΕΙΘΕΙ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ !

Με νεώτερη ανακοίνωση του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος απαντά τόσο στους συνδικαλιστές, όσο και στην ΟΜΥΛΕ. Ειδικότερα, ο Ν. Αναστασόπουλος τονίζει: "Η Διοίκηση του ΟΛΠ αναφερόμενη στις τελευταίες ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στον ΟΛΠ, την σημερινή συνέντευξη τύπου καθώς και την στο ίδιο πνεύμα ανακοίνωση του Νομάρχη Πειραιά, με τις οποίες απαιτούν το “πάγωμα” της διαδικασίας παραχώρησης και εγκατάστασης του παραχωρησιούχου στις 1-10-09, μέχρι την ανάδειξη της νέας Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, σημειώνουμε ότι τούτο συνιστά αφενός παράβαση του νόμου 3755/09 που κυρώνει την Σύμβαση Παραχώρησης, αφετέρου παράβαση των όρων ισχύουσας σύμβασης, γεγονός που συνεπάγεται για τον ΟΛΠ :
1. απώλεια εισοδήματος ύψους 435.000€ μηνιαίως ,από τα ενοίκια κρηπιδώματος και προβλητών του ΣΕΜΠΟ,
2. απώλεια εισοδήματος 1.473.160€ μηνιαίως, από το εγγυημένο αντάλλαγμα της παραχώρησης,
3. ποινικές ρήτρες μέχρι 1.000.000€ για καθυστέρηση της έναρξης περιόδου παραχώρησης όπως προβλέπεται στην ισχύουσα Σύμβαση Παραχώρησης ΟΛΠ – Cosco,
4. έγερση απαιτήσεων εκ μέρους του παραχωρησιούχου για θετικές & αποθετικές ζημίες, η έκταση των οποίων δεν είναι δυνατό να προσδιορισθεί.

Η αδικαιολόγητη αυτή απαίτηση, που απευθύνεται ως μη όφειλε στον Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΛΠ, συνοδευόμενη με επαπειλούμενες κινητοποιήσεις σε περίπτωση μη ικανοποίησής της, χωρίς να ενέχει οιανδήποτε αρνητική επίπτωση στον παραχωρησιούχο, βλάπτει σοβαρότατα τον Οργανισμό, ο οποίος θα υποστεί τις ανωτέρω συνέπειες, υλικές και ηθικές, ενώ παράλληλα η Διοίκηση μετά βεβαιότητας θα κατηγορηθεί για απιστία.

Η Διοίκηση του ΟΛΠ μετά από πολύωρη συζήτηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς, σε καλό κλίμα, πρότεινε την λήψη των όποιων αποφάσεών τους για μετά τις εκλογές και αφού θέσουν τα θέματα στην νέα Κυβέρνηση.
Οι “απειλούμενες κινητοποιήσεις” θέτουν σε κίνδυνο την εργασιακή ειρήνη στο λιμάνι, δυναμιτίζοντας την προσπάθεια ανάκαμψης του Οργανισμού μετά από 15μηνη δυσλειτουργία από την ίδια αιτία και καταφέρνουν νέο πλήγμα στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και ευρύτερα στην αγορά, σε περίοδο μάλιστα έντονων προσπαθειών επιβίωσης εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Τούτο άλλωστε υπογράμμισε και η ΔΝΕ η οποία αναγνωρίζει την διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στο λιμάνι ως την βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση ανοδικής πορείας στο λιμάνι του Πειραιά.

Κατόπιν των παραπάνω η Διοίκηση του ΟΛΠ θεωρεί ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τη κατάσταση και τις ενέργειές τους, προκειμένου να προστατεύσουν τον Οργανισμό από τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν πέραν των άλλων σοβαρό επενδυτικό αντικίνητρο για την Εθνική Οικονομία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος

Νίκος Ν. Αναστασόπουλος

ΚΟΙΝΩΣ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ !



ΑΠΟ ΤΟ Greek Shipping News

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ολα κανονισμενα

Τι απαντά ο Ν. Αναστασόπουλος στον Γ. Μίχα
Submitted by admin on Wed, 16/09/2009 - 18:10. ΛΙΜΑΝΙΑ

Άμεση είναι η απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ κ. Νίκου Αναστασόπουλου στην επιστολή του Γιάνν Μίχα. Η απάντηση έχει ως εξής: " Όπως σας είναι γνωστό η μεταξύ ΟΛΠ & Cosco Pacific Ltd υπογραφείσα Σύμβαση Παραχώρησης τμήματος της εκμετάλλευσης του ΣΕΜΠΟ κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων με τον Ν.3755/09 και συνεπώς αποτελεί νόμο του Κράτους.Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 3.1., με τίτλο «Θέση της Σύμβασης σε ισχύ», της εν λόγω Σύμβασης, η τελευταία έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, συγκεκριμένα από τις 6 Αυγούστου 2009, οπότε εκπληρώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες εκ του ανωτέρω άρθρου προϋποθέσεις. Είναι σαφές ότι έκτοτε η Σύμβαση είναι εν ισχύ και υλοποιείται, γεγονός που συνεπάγεται ότι η μη τήρηση των όρων αυτής από τα συμβαλλόμενα μέρη, επισύρει τις νόμιμες διεκδικήσεις από το προσβαλλόμενο μέρος για καταβολή ρητρών, αποζημιώσεων και λοιπών απαιτήσεων, όπως προβλέπονται τόσο από την ίδια την Σύμβαση, όσο και από τον Αστικό Κώδικα.
Επίσης στο άρθρο 3.2. της Σύμβασης με τίτλο «Παράδοση ΣΕΜΠΟ-Έναρξη Παραχώρησης»,ορίζεται ότι κατά το διάστημα από τις 6-8-2009, που η Σύμβαση ετέθη σε ισχύ, μέχρι το αργότερο την 30η Σεπτεμβρίου 2009 θα έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη στο Παράρτημα 7 διαδικασία παράδοσης από τον ΟΛΠ και παραλαβής από την παραχωρησιούχο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων & εξοπλισμού του ΣΕΜΠΟ, που εμπίπτουν στο αντικείμενο παραχώρησης. Παράταση αυτής της καταληκτικής ημερομηνίας είναι πιθανή εφόσον δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του ΟΛΠ, άλλως, σε περίπτωση καθυστέρησης, επαπειλούνται απαιτήσεις σε βάρος του ΟΛΠ.

Κατόπιν των ανωτέρω είναι προφανές, ότι η εκ μέρους σας προτεινόμενη ενέργεια, οδηγεί αφενός σε παράβαση Νόμου του Κράτους και αφετέρου σε παραβίαση όρων ισχύουσας σύμβασης με ότι τούτο συνεπάγεται.
Ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ δεν είναι δυνατό να ενεργήσω παραβαίνοντας τους νόμους του Κράτους και επί πλέον οφείλω να προστατεύσω την εταιρεία από κάθε διεκδίκηση, ιδιαίτερα όταν είναι δυνατό να επιφέρει σε αυτή ανεπανόρθωτη υλική αλλά και ηθική βλάβη.



ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ DIMOYVA



ΑΠΟ ΤΟ Greek Shipping News

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ;



Τέσσερις ημέρες πριν οι Έλληνες πολίτες αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει την χώρα, οι Κινέζοι της Κόσκο θα...αλώσουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, ανεξαρτήτως της λαϊκής ετυμηγορίας του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση Καραμανλή και η Νέα Δημοκρατία ψήφισαν νόμο σύμφωνα με τον οποίο παραχωρείται ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού στην κρατική εταιρεία της Κίνας για τα επόμενα 35 χρόνια, με αφετηρία την 1η Οκτωβρίου.

Όμως όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει ταχθεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού και της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ με τους Κινέζους.

Η εγκατάσταση της Κόσκο στο λιμάνι συμπίπτει με τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος ζητά νωπή εντολή για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Το ερώτημα είναι εύλογο: Γιατί δεν «παγώνει» την παραχώρηση του λιμανιού μέχρι να πάρει το «πράσινο φως» από το λαό;

Σίγουρα το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν μπορεί ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ προεκλογικά... Αν μη τι άλλο η παραχώρηση του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους της Κόσκο εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θυμίζει την προμήθεια των ψηφιακών παροχών για όσους έχουν ιστορική μνήμη... Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Αν το κράτος έχει συνέχεια, τότε θα πρέπει να «παγώσει» η παραχώρηση ώστε ο νέος κυβερνήτης της χώρας και η νέα Βουλή να αποφασίσουν.

Άλλωστε η σύμβαση παραχώρησης στους Κινέζους υποθηκεύει την εθνική περιουσία, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, για τα επόμενα 35 χρόνια!

Γιατί πρέπει εσπευσμένα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου να εγκατασταθούν οι Κινέζοι; Γιατί βιάζεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη σύμβαση; Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΗΜΤΣΟΣ

http://peiratikoreportaz.blogspot.com

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Παν. Λαφαζάνης, Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη θέση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για επαναδιαπραγμάτευση της παράδοσης του λιμανιού του Πειραιά στην κινέζικη COSCO, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά εγκληματική συμφωνία παράδοσης του ΣΕΜΠΟ-ΟΛΠ σε εταιρεία κινέζικων συμφέροντων δεν χωράει επαναδιαπραγμάτευση. Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ συνιστά στάση υπεκφυγής και εύσχημης διαφυγής.

Νεοαποικιακές συμφωνίες εκχώρησης δημοσίων κοινωφελών αγαθών και υπηρεσιών δεν επιδιορθώνονται αλλά παγώνουν προεκλογικά, με στόχο την άμεση ακύρωσή τους. Για ένα λιμάνι στον Πειραιά ανασυγκροτημένο, 100% δημόσιο, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/09/2009

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον
Σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μεταξύ COSCO και ΟΛΠ θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ

ΑΠΕ
O ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 11/09/09 23:00
Ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μεταξύ COSCO-ΟΛΠ για τον ΣΕΜΠΟ -την οποία από την αρχή κατήγγειλε ως αδιαφανή και και προκλητικά ευνοϊκή για τον ανάδοχο εις βάρος του Δημοσίου- εξαντλώντας όλες τις νομικές, θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο προκειμένου να κατοχυρώσει το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα, υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ.

Με τη δήλωση αυτή ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται το αίτημα των εργαζομένων στον λιμένα του Πειραιά, που ζήτησαν πάγωμα της διαδικασίας μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση και προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις.

Όπως δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας, Ελπίδα Τσουρή, σχετικά με την ανακοίνωση-προειδοποίηση της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένος Ελλάδας και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ για την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων:

«Το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, είχε καταγγείλει τη μονοπωλιακού χαρακτήρα εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ, των πιο προσοδοφόρων δραστηριοτήτων του ΟΛΠ, ακολουθώντας, μάλιστα, προβληματικές και αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες, χωρίς να διασφαλίζεται ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, χωρίς να προστατεύεται το εμπόριο, ο καταναλωτής, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και το δημόσιο συμφέρον».

»Είναι γνωστό ότι η σύμβαση του ΟΛΠ, που επικύρωσε στη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία, βρίθει από λεόντειες, υπέρ του αναδόχου, διατάξεις, με παντελή απουσία του ελεγκτικού και εποπτικού ρόλου του Δημοσίου. Η εκ των υστέρων, μάλιστα, επιβολή, με νομοθετική ρύθμιση, επιπλέον φορολογικών ρυθμίσεων-διευκολύνσεων, για μία ξένων συμφερόντων εταιρεία, εκχωρώντας δικαιώματα που, μέχρι σήμερα, κατείχε μόνο το ελληνικό Δημόσιο, ανέγειρε πρόσθετα σοβαρά θέματα διαφάνειας και νομιμότητας των διαδικασιών του διαγωνισμού».

»Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαίωσαν πλήρως τις θέσεις μας, και επιβεβαίωσαν την ανευθυνότητα και την προχειρότητα των χειρισμών της κυβέρνησης. Τώρα, εισπράττει τα επίχειρα της πολιτικής της».

»Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα εξαντλήσει όλες τις νομικές, θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να κατοχυρώσει το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα, με ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση».

Να παραμείνει το λιμάνι δημόσιο 100% ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για υπεκφυγές και μισόλογα.

Όπως δήλωσε ο Παν.Λαφαζάνης: «Η εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά εγκληματική συμφωνία παράδοσης του ΣΕΜΠΟ-ΟΛΠ σε εταιρεία κινέζικων συμφερόντων δεν χωράει επαναδιαπραγμάτευση. Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ συνιστά στάση υπεκφυγής και εύσχημης διαφυγής».

»Νεοαποικιακές συμφωνίες εκχώρησης δημοσίων κοινωφελών αγαθών και υπηρεσιών δεν επιδιορθώνονται αλλά παγώνουν προεκλογικά, με στόχο την άμεση ακύρωσή τους. Για ένα λιμάνι στον Πειραιά ανασυγκροτημένο, 100% δημόσιο, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια».

Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(ΟΜ.Υ.Λ.Ε.)
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 1 & ΚΑΝΑΡΗ
(ΜΟΝΙΜΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ Ο.Λ.Π.)
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 186 48 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΤΗΛ.: 4630.446-4614.763 FAX 4614.655

ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο. Λ. Π.
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 1 & ΚΑΝΑΡΗ
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 186 48 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
TEL. : 2104614825 - 2104615721
FAX. : 2104611273
E-mail: dockers@otenet.gr

Πειραιάς 10.9.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


« Αναστολή – Πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO στο ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ»

Τα Δ.Σ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ με επιστολή στην Κυβέρνηση τους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και τη Διοίκηση του ΟΛΠ απαιτούν την αναστολή – πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO στο ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ για τους εξής λόγους:

1. Yπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες όπως η προσφυγή στο ΣτΕ η οποία εκδικάζεται την 9.10.2009 και η απάντηση της ΕΕ στην καταγγελία μας για φορολογικά προνόμια της COSCO και τις εγγυήσεις κεφαλαίων.
2. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης έχουν διαφωνήσει με το σύνολο της παραχώρησης.
3. Είναι παράνομη η υπηρεσιακή μεταβολή της παραχώρησης 600 περίπου εργαζομένων του ΟΛΠ στην COSCO εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θεωρούν ότι:
Είναι απαραίτητο να γίνει αποδεκτό το αυτονόητο δηλαδή να παγώσει η διαδικασία εκχώρησης την 1/10/2009, μέχρι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4/10/2009 αλλά και τη διευθέτηση των νομικών εκκρεμοτήτων και κυρίως την απόφαση του ΣτΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις την εγκατάσταση της COSCO η οποία δεν έχει τη νομική, πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ

Πειραιάς 10.09.2009


ΠΡΟΣ

Πρωθυπουργό και Πρόεδρο Ν.Δ.
Κωνσταντίνο Καραμανλή

Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και
Πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ
κ. Γεώργιο Α. Παπανδρέου

Γεν. Γραμματέα Κ.Κ.Ε.
κ. Αλέκα Παπαρήγα

Πρόεδρο ΣΥΝ.
κ. Αλέξη Τσίπρα

Πρόεδρο ΛΑ.Ο.Σ
κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη

Υπουργό Ε.Ν.Α.& Ν.Π.
κ. Α.. Παπαληγούρα

Πρόεδρο Ο.Λ.Π Α.Ε
κ. Δ. Μπεχράκη

Διευθύνοντα Σύμβουλο Ο.Λ.Π Α.Ε
κ. Ν.Αναστασόπουλο

ΚΟΙΝ:

Nομάρχη Πειραιά
κ.Ιωάννη.Μίχα

Δήμαρχο Πειραιά
κ. Παν. Φασούλα


ΘΕΜΑ: “ Ενημερωτική παρουσίαση του ιστορικού εκχώρησης του Σ.ΕΜΠΟ/OΛΠ στην COSCO και αίτημα για ΑΝΑΣΤΟΛΗ – ΠΑΓΩΜΑ της εγκατάστασης της COSCO την 1/10/2009 στον ΟΛΠ.

Ιστορικά το Λιμάνι του Πειραιά ήταν ένας βιώσιμος και κερδοφόρος Οργανισμός, από τη δεκαετία του ’90 είχε ραγδαία ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ), όπου και κατασκευάστηκε ο προβλήτας ΙΙ (σήμερα παραχωρείται στη COSCO).

Έτσι, ο ΟΛΠ μετατράπηκε από τοπικής σημασίας λιμάνι σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο διακίνησης Containers με ρεκόρ διακίνησης 1,6 εκ. TEU’s το 2003.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα οικονομικά του ΟΛΠ και να μεγιστοποιηθεί η κερδοφορία του, ο οποίος ιστορικά ήταν πάντα κερδοφόρος.

Έτσι, λοιπόν, ένα λιμάνι, το οποίο έχει ικανοποιητική κερδοφορία, δυνατότητες επενδύσεων και αυτοδύναμη ανάπτυξη δοκιμάστηκε από το 2004 στη δίνη της ανερμάτιστης πολιτικής της Κυβέρνησης , η οποία οδήγησε σε περιπέτειες το Λιμάνι του Πειραιά.

Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί από τον Νοέμβριο του 2006 να εκποιήσει τους πλέον παραγωγικούς και κερδοφόρους τομείς των ΟΛΠ και ΟΛΘ, τους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ).

Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια όλο αυτό το διάστημα οργάνωσαν ένα μεγάλο ενωτικό αγώνα, ο οποίος βασίστηκε, εκτός των μεγάλων κινητοποιήσεων, στους εξής άξονες :

1. Την τεκμηρίωση για το ρόλο των Εθνικών Λιμανιών στην οικονομική ζωή της χώρας (εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο), καθώς και στην εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.
2. Τη συμβολή των Λιμανιών στην ανάπτυξη των ευρύτερων περιοχών και την αναγκαιότητα αρμονικής σύνδεσης των Λιμανιών με την περιβαλλοντική και χωροταξική ανάπτυξη των πόλεων.
3. Την αποδόμηση όλων των Κυβερνητικών επιχειρημάτων που προπαγάνδιζαν την αναγκαιότητα των εκποιήσεων.

Συνοπτικά επισημαίνουμε :

· Μιλούσαν για δήθεν επενδύσεις, ενώ επρόκειτο για παραχώρηση έτοιμου Λιμανιού.
· Δημοσιοποιούσαν τη διάλυση του εξειδικευμένου προσωπικού του ΟΛΠ και επικαλούντο, χωρίς κανένα στοιχείο, νέες θέσεις εργασίας καταργώντας εργασιακές σχέσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).
· Προπαγάνδιζαν πακτωλό χρημάτων και στη πραγματικότητα παραχωρούν έσοδα, με βάση τα στοιχεία του 2007, 110 εκ. ευρώ, έναντι ετήσιου ενοικίου 18,5 εκ. ευρώ. Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) ενοικίου για 35 χρόνια, 490 εκ. ευρώ.

Αναδείξαμε τα μεγάλα νομικά σφάλματα του όλου εγχειρήματος και έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ, το οποίο, μετά από πολλές αναβολές πρόκειται να συζητήσει το θέμα στις 9 Οκτωβρίου 2009.

Συγκεκριμένα :

· Προχώρησαν στη Προκήρυξη της Παραχώρησης χωρίς να υπάρχει εξουσιοδότηση νόμου. Το άρθρο 35 του Ν.2932/2001, το οποίο επικαλέστηκαν, δεν έδινε εξουσιοδότηση για παραχώρηση σε τρίτους. Προέβλεπε αυστηρά την παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΟΛΠ ΑΕ και επέτρεπε ΜΟΝΟ την παραχώρηση δραστηριοτήτων συμπληρωματικών προς τη λειτουργία του Λιμανιού. Γι’ αυτό και αναγκάστηκαν, μετά την προσφυγή μας στο ΣτΕ, να ψηφίσουν εκ των υστέρων τον Ν. 3654/2008 για να καλύψουν νομικά την κατά παράβαση του Ν. 2932/2001 παραχώρηση.

· Υπήρξαν επιπλέον παροχές, μετά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης του Σ.ΕΜΠΟ/ΟΛΠ προς τη COSCO (25/11/2008) και χορηγήθηκαν με το Ν. 3755/2009, έξω από τα οριζόμενα στην αρχική Διακήρυξη, προκλητικές και αποκλειστικές φορολογικές ελαφρύνσεις και εγγυήσεις δανειακών κεφαλαίων με βάση το ν.δ. 2687/53.


Το εγχείρημα για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ναυάγησε, αφού αποχώρησε τελικά η ανάδοχος εταιρία Hutchison, επειδή δεν έγιναν δεκτές οι πρόσθετες απαιτήσεις της, σε αντίθεση δηλ. με αυτό που έγινε στον ΟΛΠ

Ο νόμος της παραχώρησης (Ν 3755/09) καταψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αρμόδια επιτροπή της Ε. Ε. μετά από καταγγελία της Ομοσπονδίας Υπαλλ. Λιμανιών Ελλάδας και της ΄Ενωσης Λιμενεργατών εξετάζει τη Σύμβαση παραχώρησης και ιδιαίτερα κατά πόσο οι φορολογικές ελαφρύνσεις της COSCO και οι εγγυήσεις κεφαλαίων της COSCO με τον Ν.2687/53 είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Σήμερα επιχειρείται με συνοπτικές διαδικασίες να ξεπεραστούν μια σειρά από ουσιαστικά προβλήματα όπως τελωνειακές διαδικασίες θέματα ασφάλειας λιμένος ώστε να «ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ» τον Σ.ΕΜΠΟ στην COSCO.

Με βάσει τον Ν. 3755/09 την 1/10/2009 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο στάδιο υλοποίησης της παραχώρησης. Στο στάδιο αυτό προβλέπεται συγκατοίκηση ΟΛΠ και COSCO για χρονικό διάστημα 8 μηνών (6+2) με κύριο χαρακτηριστικό την λειτουργική στήριξη της COSCO με προσωπικό που θα διαθέτει ο ΟΛΠ.

Το Δ.Σ/ΟΜ.Υ.Λ.Ε και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ εκτιμώντας όλα αυτά θεωρεί ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να ανασταλεί – να παγώσει η έναρξη συγκατοίκησηςς ΟΛΠ και COSCO για τους πιο κάτω λόγους:

1. Yπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες όπως η προσφυγή στο ΣτΕ η οποία εκδικάζεται την 9.10.2009 και η απάντηση της ΕΕ στην καταγγελία μας για φορολογικά προνόμια της COSCO και τις εγγυήσεις κεφαλαίων.
2. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης έχουν διαφωνήσει με το σύνολο της παραχώρησης.
3. Είναι παράνομη η υπηρεσιακή μεταβολή της παραχώρησης 600 περίπου εργαζομένων του ΟΛΠ στην COSCO εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θεωρούν ότι:
Είναι απαραίτητο να γίνει αποδεκτό το αυτονόητο δηλαδή να παγώσει η διαδικασία εκχώρησης την 1/10/2009, μέχρι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4/10/2009 αλλά και τη διευθέτηση των νομικών εκκρεμοτήτων και κυρίως την απόφαση του ΣτΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις την εγκατάσταση της COSCO η οποία δεν έχει τη νομική, πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.


Για το Δ.Σ./ΟΜ.Υ.Λ.Ε.

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας


Γ.Γεωργακόπουλος Στρ.Μπαλαμπανίδης Γ.Σπανόπουλος

Για το Δ.Σ. Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ


Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας


Γ. Νουχουτίδης Σ. Κουλούρας Ν. Γεωργίου

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΩΣΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ





ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΩΚΤΙΚΟ !

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

(ΟΜ.Υ.Λ.Ε.)

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 1 & ΚΑΝΑΡΗ

(ΜΟΝΙΜΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ Ο.Λ.Π.)

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 186 48 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ.: 4630.446-4614.763 FAX 4614.655



ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο. Λ. Π.

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 1 & ΚΑΝΑΡΗ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 186 48 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

TEL. : 2104614825 - 2104615721

FAX. : 2104611273

E-mail: dockers@otenet.gr



Πειραιάς 10.9.2009



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





« Αναστολή - Πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO στο ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ»



Τα Δ.Σ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ με επιστολή στην Κυβέρνηση τους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και τη Διοίκηση του ΟΛΠ απαιτούν την αναστολή - πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO στο ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ για τους εξής λόγους:



1. Yπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες όπως η προσφυγή στο ΣτΕ η οποία εκδικάζεται την 9.10.2009 και η απάντηση της ΕΕ στην καταγγελία μας για φορολογικά προνόμια της COSCO και τις εγγυήσεις κεφαλαίων.
2. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης έχουν διαφωνήσει με το σύνολο της παραχώρησης.
3. Είναι παράνομη η υπηρεσιακή μεταβολή της παραχώρησης 600 περίπου εργαζομένων του ΟΛΠ στην COSCO εν μέσω προεκλογικής περιόδου.



Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θεωρούν ότι:

Είναι απαραίτητο να γίνει αποδεκτό το αυτονόητο δηλαδή να παγώσει η διαδικασία εκχώρησης την 1/10/2009, μέχρι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4/10/2009 αλλά και τη διευθέτηση των νομικών εκκρεμοτήτων και κυρίως την απόφαση του ΣτΕ.



Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις την εγκατάσταση της COSCO η οποία δεν έχει τη νομική, πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.





ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΒΙΑΣΥΝΕΣ


βιαζονται φαινεται εκει στην ακτη μιαουλη να κλεισουν ενα ενα τα θεματα που τους απασχολουν. μονο ετσι εξηγειται το οψιμο ενδιαφερον της διοικησης να στειλει στους εποπτες την Κ.Υ.Α για την εθελουσια και τις μεταταξεις, ενα ασαφες αλλα και αοριστο σε τουλαχιστον 3 σημεια κειμενο.

το να εφαρμοσεις το νομο ειναι θεμιτο και φυσικα μεσα στις υποχρεωσεις σου.

το να εφαρμοσεις τον νομο 20 μερες πριν τις εκλογες ξεροντας μαλιστα οτι θα τις χασεις τι ειναι αραγε ?

εχουμε κι αλλες βιασυνες ομως.


αυτες της παραδοσης. και εκει βλεπω βιασυνη. φυσικα υπαρχει η δικαιολογια του νομου και εκει, αλλα μαλλον εχουν ξεχασει ( ετσι τουλαχιστον προκυπτει απο τις πραξεις τους ) το Σ.Ε και φυσικα την επιτροπη της Ε.Ε που εχουμε προσφυγει και μαλιστα με ΚΑΛΟ φακελο.

ειναι δηλαδη τοσο σιγουροι οτι ολα θα πανε οπως υπολογιζουν ?

να ειστε επιφυλακτικοι κυριοι !

λιγα μπορουν να αλλαξουν αλλα ειναι σημαντικα ! ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ.

και οπως λεει και ο σοφος λαος μας

κρατηστε καμμια πισινη
θα σας χρειαστει σαν αντιπολιτευση που θα ειστε.


ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ! ! ! ! !

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

(ΟΜ.Υ.Λ.Ε.)

ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π. Πειραιάς 31.08.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : “Αποστολή στοιχείων στην ΕΕ για τη Σύμβαση Παραχώρησης

του Σ.ΕΜΠΟ από τον ΟΛΠ στη COSCO”.

Η ΟΜ.Υ.Λ.Ε και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) απαντητικό υπόμνημα σχετικά με τη Σύμβαση Παραχώρησης του Σ.ΕΜΠΟ του ΟΛΠ στη COSCO.

Το υπόμνημα εστάλη μετά από έγγραφο αίτημα της ΕΕ σε προηγούμενη επιστολή μας και επισημαίνεται ιδιαίτερα η χορήγηση φορολογικών ελαφρύνσεων και εγγυήσεων των δανειακών κεφαλαίων της COSCO με βάση το ν.δ. 2687/53.

Σημειώνεται ότι το υπόμνημα κατατίθεται ως επώνυμη καταγγελία των συνδικαλιστικών μας οργάνων και περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει τη θέση μας ότι οι διατάξεις του Νόμου Παραχώρησης προσκρούουν στις διατάξεις του Κοινοτικού Δικαίου.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

ΟΜ. Υ. Λ. Ε

ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙΣ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ... ΚΕΡΔΟΥΣ / ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ


Επισυνάπτω το περιεχόμενο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο έλαβα με μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα προσέγγιση της λεγόμενης "Γρίπης των Χοιρων".

* Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από μαλάρια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια κουνουπιέρα. Οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’αυτό.

* Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια παιδιά από διάρροια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα σιρόπι των 25 σέντς. Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’ αυτό.

* Ιλαρά, πνευμονία, ασθένειες θεραπεύσιμες με φτηνά εμβόλια είναι υπεύθυνες για το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα.


Είναι κάποια χρόνια που εμφανίστηκε η γνωστή πια γρίπη των πουλερικών. Παγκοσμίως οι δημοσιογράφοι μας πλημμύρισαν με πληροφορίες, πανικό, σήματα κινδύνου. Επιδημία, η πιο επικίνδυνη απ’ όλες, μια πανδημία!!! Μιλάγανε μόνο για την τρομακτική αυτή ασθένεια των πουλερικών. Και βέβαια, η γρίπη των πουλερικών προκάλεσε το θάνατο μόλις 250 ατόμων παγκοσμίως. 250 θάνατοι σε 10 χρόνια, δηλαδή αναλογικά 25 θάνατοι το χρόνο. Η κοινή γρίπη σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπων το χρόνο παγκοσμίως. Μισό εκατομμύριο έναντι 25.

Για ένα λεπτό. Τότε γιατί τόση φασαρία με τη γρίπη των πουλερικών;

Γιατί πίσω από αυτά τα κοτόπουλα υπήρχε ένας «κόκορας», ένας κόκορας με μεγάλο λειρί.
Η διεθνής φαρμακευτική Roche με το πασίγνωστο Tamiflú της πούλησε εκατομμύρια δόσεων στις Ασιατικές χώρες. Ακόμα και αν το Tamiflú έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα, η Βρετανική Κυβέρνηση αγόρασε 14 εκατομμύρια δόσεις για την πρόληψη του πληθυσμού της. Με την γρίπη των πτηνών, η Roche και η Relenza, οι δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά με αντιγριππικά, κέρδισαν χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια. Πρώτα με τα πουλερικά και τώρα με τα χοιρινά. Ναι, τώρα ξεκίνησε η ψύχωση της γρίπης των χοίρων. Και όλοι οι δημοσιογράφοι του κόσμου μιλάνε μόνο γι’αυτό.

Και διερωτώμαι: αν πίσω από τα πτηνά υπήρχε ένας «κόκορας», πίσω από τα γουρουνάκια να μην υπάρχει ένα «μεγάλο γουρούνι»;

Ας δούμε τι λέει ένας υπεύθυνος των εργαστηρίων της Roche.
ROCHE: Εμάς μας απασχολεί πολύ αυτή η πανδημία, τόσος πόνος, γι’ αυτό δίνουμε στην αγορά το θαυματουργό Tamiflú.

- Και πόσο πωλείται το «θαυματουργό» Tamiflú;
- Λοιπόν, είναι 50 δολάρια το κουτί.
- 50 δολάρια το κουτί με τις κάψουλες;
- Πρέπει να καταλάβετε κυρία ότι τα θαύματα πληρώνονται ακριβά.
- Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτές οι εταιρείες βγάζουν μεγάλα κέρδη από τον δικό μας πόνο.

Η εταιρεία Gilead Sciences της Β. Αμερικής έχει την πατέντα του Tamiflú. Ο κύριος μέτοχος αυτής της εταιρείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωπικότητα της πολιτικής, ο Donald Rumsfeld, γραμματέας αμύνης του George Bush, υπεύθυνος για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Οι μέτοχοι των φαρμακευτικών Roche και Relenza τρίβουν τα χέρια τους, είναι ευτυχείς με τις πωλήσεις τους, που για άλλη μια φορά φέρουν εκατομμύρια, του αμφίβολου Tamiflú. Η πραγματική πανδημία είναι η απληστία, τα τεράστια κέρδη αυτών των ιδιοτελών της υγείας.

Δεν αρνούμαστε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η κάθε χώρα.

Αλλά αν η γρίπη των χοιρινών είναι μια φοβερή πανδημία απ’ ό,τι λένε τα μέσα ενημέρωσης, εάν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον απασχολεί τόσο πολύ αυτή η ασθένεια, γιατί δεν τη δηλώνει ως παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και να δώσει εντολή να παρασκευασθούν γενικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της; Να απορρίψει τις πατέντες της Roche και της Relenza και να κάνει διανομή δωρεάν γενικών φαρμάκων σε όλες τις χώρες και ειδικά στις πιο φτωχές. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση.
Posted by M.L. @ 00:41 0 Comments
Tags "ΓΡΙΠΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ", "ΓΡΙΠΗ ΧΟΙΡΩΝ", ROCHE, TAMIFLU, ΓΡΙΠΗ, ΕΠΙΔΗΜΙΑ, ΚΕΡΔΟΣ, ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ

APO TO blo-g - spot